Stanowisko Donalda Trumpa dotyczące kryptowalut – „Zakończyć nieamerykańskie represje Demokratów”

GOP przyjęła platformę pro-krypto, aby przeciwstawić się surowym przepisom Bidena dotyczącym kryptowalut.
    Trump przewyższył prognozy Polymarket z wynikiem 62%, przed Bidenem wynoszącym 21%.

Jako inwestor kryptowalutowy, który uważnie śledzi rozwój przestrzeni i polityki aktywów cyfrowych, jestem podekscytowany ostatnim obrotem wydarzeń dotyczącym stanowiska Partii Republikańskiej w sprawie kryptowalut. Przyjęcie przez Partię Republikańską platformy prokryptograficznej jest ważnym krokiem naprzód, który może potencjalnie przyciągnąć na swoją stronę więcej użytkowników kryptowalut, zwłaszcza biorąc pod uwagę obecny klimat regulacyjny pod rządami Bidena.

Partia Republikańska, kierowana przez byłego prezydenta Donalda Trumpa, przedstawiła projekt platformy sprzeciwiającej się surowym przepisom prezydenta Joe Bidena dotyczącym kryptowalut, opowiadając się zamiast tego za postępem i innowacjami w sektorze aktywów cyfrowych.

Krok Partii Republikańskiej w stronę kryptowalut

8 lipca platforma ta została zatwierdzona, szczegółowo opisując, jak Partia Republikańska i jej politycy skupiają się na zasobach cyfrowych w obliczu zbliżających się listopadowych wyborów.

Idąc dalej, Narodowy Komitet Republikanów poparł platformę Partii Republikańskiej na rok 2024, co potencjalnie zwiększa perspektywy Donalda Trumpa.

Według dokumentu,

Republikanie zamierzają położyć kres nielegalnym i nieamerykańskim wysiłkom Demokratów zmierzającym do surowego uregulowania kryptowalut, a także będą sprzeciwiać się rozwojowi cyfrowej waluty Banku Centralnego.

W dokumencie doprecyzowano m.in.

„Będziemy podtrzymywać swobodę wydobywania Bitcoinów i chronić indywidualną własność aktywów cyfrowych każdego Amerykanina. Obejmuje to możliwość niezależnego kupowania, sprzedawania i przechowywania tych aktywów, bez monitorowania i interwencji rządu.”

Powód przejścia Trumpa w stronę kryptowalut

Jako badacz badający wybory w 2020 r. mogę powiedzieć, że najnowsze działanie Trumpa stanowi zauważalną zmianę w odpowiedzi na rosnącą siłę zwolenników kryptowalut podczas tego cyklu wyborczego.

Na podstawie wyników ankiety przeprowadzonej przez National Crypto Council w USA w czerwcu, znaczna większość zwolenników kryptowalut, około 83%, faworyzowała kandydatów politycznych, którzy… (następnie podano preferowaną politykę lub działania tych kandydatów)

„Ma za cel opracowanie jednoznacznych wytycznych dotyczących inwestycji w kryptowaluty, umożliwiając rynkowi dalsze oferowanie opcji inwestorom, jednocześnie wspierając ciągłą ekspansję i tworzenie miejsc pracy w sektorze.”

Jako badacz badający rynek kryptowalut mogę potwierdzić, że projekt ten ma na celu przyciągnięcie większej bazy użytkowników kryptowalut. Większa uwaga organów regulacyjnych, takich jak Komisja Papierów Wartościowych i Giełd (SEC), pod rządami obecnej administracji mogła wywołać pewien niepokój, ale może również służyć jako katalizator dla większej liczby osób do odkrywania i wdrażania technologii kryptograficznych.

GOP zamierza chronić zwolenników kryptowalut przed CBDC, czyli „cyfrowymi dolarami” emitowanymi przez Rezerwę Federalną, ponieważ żywią oni obawy dotyczące naruszeń prywatności.

W świetle niedawnego rozwoju sytuacji warto zwrócić uwagę na wcześniejsze stanowisko Trumpa w sprawie Bitcoina i innych kryptowalut, które w 2019 r. uznał za niepieniężne i nadmiernie zmienne.

Czy Trump ma szansę wygrać wybory?

Jako analityk rynku kryptowalut zaobserwowałem kilka intrygujących zmian dotyczących preferencji społeczności kryptowalut wobec nadchodzących wyborów prezydenckich w USA. Wbrew oczekiwaniom po niedawnej zmianie stanowiska Trumpa w sprawie aktywów cyfrowych, wydaje się, że wśród entuzjastów kryptowalut panuje większa lojalność wobec niego w porównaniu z jego przeciwnikiem, Joe Bidenem.

Felipe, użytkownik X (dawniej Twittera), dobrze to podsumował, formułując:

„Partia Republikańska upubliczniła swoje stanowisko w sprawie Bitcoina…. Twój entuzjazm wobec listopadowej wygranej Trumpa wydaje mi się niewystarczający.”

Dane z rynku prognoz Polymarket potwierdzają przekonanie, że Trump ma obecnie znaczącą przewagę z około 62% poparcia, podczas gdy Biden pozostaje w tyle z około 21%.

Należy zauważyć, że na skutek plotek o objęciu jego stanowiska przez Kamalę Harris na krótko Biden spadł na trzecie miejsce.

Najnowsze informacje wskazują obecnie, że Biden przesunął się na drugą pozycję, podczas gdy Trump utrzymuje status faworyta bez zmiany swojej pozycji.

2024-07-09 15:04